Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Ψάχνοντας στη συλλογή φωτογραφιών μου εντόπισα δύο κωνσταντινουπολίτικες cdv που εικονίζουν δύο αδέλφια, μέλη της γνωστής μεγάλης οικογένειας Καραθεοδωρή. Πολλά από τα μέλη της οικογένειας διακρίθηκαν στην πολιτική και στην επιστήμη, με κορυφαίο βεβαίως τον διεθνούς φήμης μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Οι δύο εικονιζόμενοι είναι θείος και θεία του.

Τηλέμαχος Καραθεοδωρή



Ο Τηλέμαχος και η αδελφή του Άννα ήταν παιδιά του Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή. Ετεροθαλής αδελφός τους ήταν ο Στέφανος, ο πατέρας του μαθηματικού [1]. Ο Τηλέμαχος σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης [2]. Ήταν διευθυντής του Ισθμού της Κορίνθου και στο σπίτι του στα Ίσθμια τον είχε επισκεφτεί ο ανηψιός του ο Κωνσταντίνος (Πάσχα 1903), όπου έγραψε και την πρώτη μαθηματική μελέτη του [3].

Άννα Καραθεοδωρή



Η Άννα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ερρίκο Abbot και σε δεύτερο γάμο τον Αλέξανδρο Μ. Αριστάρχη, υπάλληλο του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας [4].

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Δες τη βιογραφία και τους απόγόνους του Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή στο εξαιρετικό βιβλίο: Τάκης Χρ. Τσονίδης: Το Γένος Καραθεοδωρή. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Βύσσας "Ο Στέφανος Καραθεοδωρής". Ορεστιάδα 1989, σ. 242 και εξής.

2. Γράφει η Χριστίνα Φίλη:
With enthusiasm he [= Constantin Caratheodory] attended their lectures, but he became friends only with H. A. Schwarz- who was professor in the Polytechnical School of Zurich of his uncle Telemachos Carathéodory – from whom he learnt the foundations of Projective Geometry and theory of Functions.
Constantin Carathéodory: His life and work By Christine Phili [Σε pdf format ΕΔΩ]

3. Ευάγγελος Σπανδάγος: Η Ζωή και το Έργο του Κ. Καραθεοδωρή. Αθήνα 2000, σελ. 31.

4. Τσονίδης ό.π. σελ. 264 - 7

Mail Antreas P. Hatzipolakis

ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ . Κ. ΖΗΣΙΟΥ

Φωτογραφία (cabinet photo) του Ηπειρώτη λογίου Κωνσταντίνου Ζησίου [τον συναντήσαμε κι ΕΔΩ].


Με χαριτωμένη αφιέρωση σε ηπειρωτοπούλα


Ευαγγελία Πέτσου,
η εικών μου, ην προσφέρω σοι, δεν είναι Βύρωνός τινος, αλλ΄ η προς σε στοργή μου είναι ως η του ποιητού προς την θυγατέρα του, χαρίεσσα και αγνή Ηπειρώτις κόρη.
Κ. Ζησίου.


Mail Antreas P. Hatzipolakis

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΤΕΙΑΚΟΥ (1921)


Φωτογραφία Σητειακού σταλμένη στον γιο του το 1921.


Μαντινάδα (ή μαντινιάδα, κατά τους ανατολικούς Κρητικούς):

Λάβε κορμί χωρίς ψυχή και σώμα χωρίς αίμα
και την φωτογραφία μου να ενθυμείσαι εμένα.


Mail Antreas P. Hatzipolakis

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

Από Εορτασμό του Αρκαδίου με την παρουσία του Ελ. Βενιζέλου.



Ευχαριστώ τον φίλο Γιάννη Τζανή που μου τις έστειλε.

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ


Ο Ελ. Βενιζέλος στα Λευκά Όρη, στο Θέρισσο προς την πηγή Αλιάκες. Ο ένας από τους δύο άλλους εικονιζόμενους (ο Κ. Παπαδάκης) κρατάει στον ώμο του ένα σταμνί γιανά πάρει νερό από την πηγή.

Η φωτογραφία είναι του Σαλή Ζεκή. Δες την κι ΕΔΩ (από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ Β', Χανιά 2003, σ. 598, του Γιάννη Νικ. Μάντακα)


*************************************************


Έχω στο αρχείο μου ένα απόκομμα από μια αντιβενιζελική εφημερίδα, όπου κάποιος σατυρικός στιχοπλόκος περιγράφει "ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΕΡΙ / ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗ": Τα δώρα κι οι ευχές που υποτίθεται στάλθηκαν στον Βενιζέλο από φίλους κι εχθρούς για την Πρωτοχρονιά (1934).

Διαβάστε το:


Πρώτος - πρώτος εμφανίζεται κάποιος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, που εύχεται:

Κι εγώ απ' τα λημέρια μου, που κάνει τόσον ψύχος,
να ... ζεις σαν τα ψηλά βουνά σου εύχομαι ολοψύχως!


Αλλά ποιός ήταν αυτός ο Καραθανάσης; Ήταν Ρουμελιώτης λήσταρχος του μεσοπολέμου. Ο Ι. Γ. Κοντογιάννης, σ' ενα σημείωμά του για τον προπάππου του, γράφει:

Το πιο συγκλονιστικό περιστατικό που μου διηγήθηκε ο παππούς μου, και μου φαίνεται πως φωτίζει μερικές σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα του προπάππου μου, είναι το εξής. Κάποια στιγμή, λίγο αφού το δημοκρατικό κόμμα του Βενιζέλου είχε κερδίσει τις εκλογές, ο προπάππος μου μαζί με έναν άλλο ληστή, τον Καραθανάση απ' την Αράχωβα, πήγαν και έβαλαν φωτιά στο παλάτι στο Τατόι για να κάψουν το βασιλιά. Η επιχείρηση όχι απλώς απέτυχε, αλλά μάλιστα συνελλήφθησαν οι δύο ληστές και κατηγορήθηκαν για εμπρησμό και απόπειρα δολοφονίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως που βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση έδειξε μεγάλη επιείκεια, ή μάλλον κατανόηση, και για να γλυτώσει τους δύο ληστές από τη φυλακή (και πιθανότατα και τη θανατική ποινή), τους «έβγαλε τρελλούς» και παρασκηνιακά τους συνέστησε να μείνουν για τρεις μήνες σ' ένα τρελλοκομείο. Έτσι κι έγινε, και μετά από τους τρεις αυτούς μήνες επέστρεψαν και οι δύο και συνέχισαν την προηγούμενη ζωή τους.
Ι.Γ. Κοντογιάννης, Ο Προπάππος μου Γιώργος Κοντογιάννης [ΕΔΩ]

Ένας, ο Φωτ. Μοσχούλας, στέλνει τους "μάρτυράς του":

Ως δείγμα ... αφοσιώσεως κι ως δείγμα της χαράς μου,
σου στέλλω δια μπουναμά εγώ τους ... μάρτυράς μου!


Δεν ξέρω τι υπονοεί ο "ποιητής", αλλά πάντως αυτός ο Μοσχούλας ήταν αντιβενιζελικός βουλευτής Μεσσηνίας. Όπως διάβασα κάπου, έλεγε για τον Βενιζέλο στους ψηφοφόρους αγρότες της περιοχής του: «Και που μεγάλωσε η Ελλάδα, μεγάλωσε εσένα το χωράφι σου;».

Αξιοσημείωτο είναι και το "δώρο" του Παύλου Γύπαρη:

- Δέξου ετούτον τον ντουρβά ως δώρον φιλικόν,
δέκα σου στέλλω ευσεβώς ... κεφάλια Λαϊκών.


Οπαδών δηλαδή του αντίπαλου κόμματος, του Λαϊκού.

Ένας άλλος πάλι, στέλνει τις ευχές του, αλλά ζητάει και ένα δωράκι:

- Αγαπητέ μου Πρόεδρε, προστάτη μου και φίλε,
Χρόνια Πολλά. Και στου Συγγρού κάνα πακέτο στείλε!

ΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόκειται για τον Ευστράτιο Γαλόπουλο, που είχε κατηγορηθεί γαι το «σκάνδαλο του κινίνου» και κλείστηκε στις φυλακές του Συγγρού (απ' όπου υποτίθεται ότι στέλνει τις ευχές του), αλλά αργότερα αθωώθηκε.

Και τελευταίος ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ εύχεται:

- Ω μούτρον τόσον συμπαθές, που πάντα είσαι αξύριστο,
σου εύχομαι από καρδιάς να πας εις τον αγύριστο.



Mail Antreas P. Hatzipolakis

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στη φωτογραφία βλέπουμε έναν Κρητικό εξόριστο στο Ηράκλειο.


Αλλά μπορεί και να μην είναι Κρητικός, αλλά απλώς φόρεσε Κρητική ενδυμασία στο στούντιο του φωτογράφου (Behaeddin Successors = Hamza Rustem)

Υπογράφει την αφιέρωση, αλλά η υπογραφή του είναι δυσανάγνωστη.


Mail Antreas P. Hatzipolakis

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ Γ. ΒΛΑΣΤΟ

Το 1990 είχα δημοσιεύσει στις εφημερίδες ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (Ρεθύμνου) και ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Χανίων) ένα άρθρο για τον Παύλο Βλαστό.


Ατυχώς η τυπογραφική εμφάνισή του ήταν κάθε άλλο παρά ικανοποιητική! Εδώ το αναδημοσιεύω χωρίς νεότερη βιβλιογραφική ενημέρωση. Απλώς μόνο πρόσθεσα συνδέσμους στα φύλλα των εφημερίδων ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ και ΝΕΟΣ ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ που είδαν το φως τα κείμενα του Βλαστού (από τα σώματα που βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής). Ένα ποίημα του ίδιου του Βλαστού (;) έχω αναρτήσει ΕΔΩ.

Έπεται το άρθρο (τρεις συνέχειες):

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

"Ο Καπετάν Μανώλης Παντουβάς φωτογραφούμενος μεταξύ των δύο αδελφών του Γιάννη και Χρήστου και άλλων ανδρών της ομάδός του."
ΦΩΤΟ ΚΑΡΑΜΠΕΤ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ

Η πίσω όψη ΕΔΩ

Mail Antreas P. Hatzipolakis

ΑΝΩΓΕΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

"Ο ιερέας παπά-Γιώργης, χωροφύλακες και Ανωγειανοί στην πλατεία του χωριού"

Η πίσω όψη ΕΔΩ

Χορός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΩΡΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 20 ΟΚΤ. 1964

Ο άντρας είναι ο Στεφανής Χαιρέτης του Χαιρετοβασίλη (Πληροφορία από την φίλη Ευαγγελία Χαιρέτη)

Η πίσω όψη ΕΔΩ

Mail Antreas P. Hatzipolakis

 

Free Hit Counter