Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΥΤΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα ωραίο γεωμετρικό θεώρημα, στο οποίο 4 κέντρα κύκλων βρίσκονται πάνω σε έναν άλλο κυκλο. Το κέντρο του νέου κύκλου το ονόμασα PICASSO POINT, προς τιμήν του μεγάλου Ισπανού. Στα Μαθηματικά συνηθίζεται να δίνεται σε ένα θεώρημα ή αντικείμενο το όνομα αυτού που πρώτος το ανακάλυψε (από τρίτους, βέβαια, κι όχι από τον ίδιο!). Έτσι έχομε θεωρήματα, όπως επίσης και μαθηματικά αντικείμενα (σημεία, γραμμές, κύκλους, καμπύλες κλπ), με τα ονόματα διαφόρων μαθηματικών.
Προσωπικά δεν ακολουθώ αυτήν την παράδοση. Μου αρέσει περισσότερο αυτό που συνηθίζεται στην Αστρονομία: Εκείνος που ανακαλύπτει κάτι, το "βαφτίζει" με όποιο όνομα θέλει.
Επανέρχομαι στο πρόβλημα: Το έχω αναρτήσει στο ιστολόγιό μου Ανθρακίτης ΕΔΩ. Όποιος πρώτος στείλει στη γεωμετρική λίστα μου HYACINTHOS μια συνθετική απόδειξη (δηλαδή αμιγώς γεωμετρική) θα κερδίσει την 8η γαλλική έκδοση της "Γεωμετρίας των Ιησουιτών", όπως είναι γνωστή στην Ελλάδα η μετάφρασή της στα Ελλήνικά.

Ίσως κάποιος από τους αναγνώστες του ιστολογίου αυτού να έχει σχέση με τα μαθηματικά και να θελήσει να προσπαθήσει.

Σημείωση: Η συντομογραφία NPC στο θεώρημα σημαίνει Nine Point Circle = Κύκλος των Εννέα Σημείων, γνωστός και ως Κύκλος του Euler [Δες ΕΔΩ].

Προσθήκη (20 Ιαν. 2012):
Μια ωραία απόδειξη του θεωρήματος έκανε o Chandan (= Debdyuti Banerjee) από την Ινδία. Δες την στη λίστα Hyacinthos ΕΔΩ και στο ιστολόγιό του ΕΔΩ

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter