Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Ψάχνοντας στη συλλογή φωτογραφιών μου εντόπισα δύο κωνσταντινουπολίτικες cdv που εικονίζουν δύο αδέλφια, μέλη της γνωστής μεγάλης οικογένειας Καραθεοδωρή. Πολλά από τα μέλη της οικογένειας διακρίθηκαν στην πολιτική και στην επιστήμη, με κορυφαίο βεβαίως τον διεθνούς φήμης μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Οι δύο εικονιζόμενοι είναι θείος και θεία του.

Τηλέμαχος ΚαραθεοδωρήΟ Τηλέμαχος και η αδελφή του Άννα ήταν παιδιά του Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή. Ετεροθαλής αδελφός τους ήταν ο Στέφανος, ο πατέρας του μαθηματικού [1]. Ο Τηλέμαχος σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης [2]. Ήταν διευθυντής του Ισθμού της Κορίνθου και στο σπίτι του στα Ίσθμια τον είχε επισκεφτεί ο ανηψιός του ο Κωνσταντίνος (Πάσχα 1903), όπου έγραψε και την πρώτη μαθηματική μελέτη του [3].

Άννα ΚαραθεοδωρήΗ Άννα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ερρίκο Abbot και σε δεύτερο γάμο τον Αλέξανδρο Μ. Αριστάρχη, υπάλληλο του διπλωματικού σώματος της Τουρκίας [4].

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Δες τη βιογραφία και τους απόγόνους του Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή στο εξαιρετικό βιβλίο: Τάκης Χρ. Τσονίδης: Το Γένος Καραθεοδωρή. Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Βύσσας "Ο Στέφανος Καραθεοδωρής". Ορεστιάδα 1989, σ. 242 και εξής.

2. Γράφει η Χριστίνα Φίλη:
With enthusiasm he [= Constantin Caratheodory] attended their lectures, but he became friends only with H. A. Schwarz- who was professor in the Polytechnical School of Zurich of his uncle Telemachos Carathéodory – from whom he learnt the foundations of Projective Geometry and theory of Functions.
Constantin Carathéodory: His life and work By Christine Phili [Σε pdf format ΕΔΩ]

3. Ευάγγελος Σπανδάγος: Η Ζωή και το Έργο του Κ. Καραθεοδωρή. Αθήνα 2000, σελ. 31.

4. Τσονίδης ό.π. σελ. 264 - 7

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter