Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΦαίνονται, πάνω σε Ρώσικο πολεμικό καράβι, ο Βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α', Ρώσοι επίσημοι και το πλήρωμα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες γραμμένες στην πίσω πλευρά της φωτογραφίας.

Προσθήκη 7-10-2011:

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
της Βέρας Παπαδάκη

Ναύτες και αξιωματικοί πάνω σ`ένα Ρωσικό πολεμικό πλοίο, πιθανόν στον Πειραιά, σε μια εντυπωσιακή φωτογραφία με πρώτο πλάνο τον βασιλιά Γεώργιο Α ( δεύτερος από αριστερά ), την κόρη του πριγκίπισσα Αλεξάνδρα ( τέταρτη από αριστερά ) και τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας με τη στολή του ιππικού.
Στη φωτογραφία δεν αναγράφεται χρονολογία, ούτε καμμία άλλη γραπτή πληροφορία, ώστε να προσδιορίσομε για ποιό γεγονός ποζάρισαν στο φακό.
Ο Μέγας Δουξ Παύλος είχε μνηστευθεί την Αλεξάνδρα, πρωτότοκη κόρη του Γεωργίου Α, κατόπιν βασιλικού συνοικεσίου. Η Αλεξάνδρα ήταν 19 ετών και ερωτευμένη με έναν Έλληνα αξιωματικό του Ναυτικού, αλλά η βασίλισσα Όλγα, φανατική ρωσόφιλη, ήθελε οπωσδήποτε να παντρέψει την κόρη της με Ρώσο πρίγκιπα. Ο Μέγας Δουξ Παύλος ήταν γιός του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλεξάνδρου Β και αδελφός του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Γ. Έτσι στις 6 Απριλίου 1889 ο Μέγας Δουξ Παύλος έφθασε στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον αδελφό του Μέγα Δούκα Σέργιο και τη σύζυγό του Μεγάλη Δούκισσα Ελισαβέτα, για να περάσουν το Πάσχα μαζί με τη μνηστή του. Πιθανόν η φωτογραφία να είναι αναμνηστική της άφιξης του Δούκα και αυτό το συμπεραίνω από τα εξής γεγονότα.
Ο Δούκας αναχώρησε από την Ελλάδα διά μέσου Πατρών και Πρίντεζι στις 29 Απριλίου 1889, μαζί με τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος θα επισκεπτόταν τη μνηστή του πριγκίπισσα Σοφία στη Γερμανία. Και οι δύο επέβαιναν του Ρωσικού θωρηκτού Δονσκόι,ο δε Κωνσταντίνος δεν είναι παρών στη φωτογραφία.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα αναχώρησε μαζί με όλη τη βασιλική οικογένεια στις 20 Μαϊου 1889 με τη θαλαμηγό τους Αμφιτρίτη διά μέσου Πατρών και Βενετίας και από εκεί στην Πετρούπολη για την τέλεση των γάμων της με τον Δούκα.
Ο Γεώργιος και η Αλεξάνδρα φαίνονται λίαν κατηφείς στη φωτογραφία. Ο Γεώργιος υπεραγαπούσε τη κόρη του και δεν ήταν σύμφωνος με τον γάμο. Η δε Αλεξάνδρα ήταν τόσο δημοφιλής, που η είδηση του γάμου της προκάλεσε μεγάλη θλίψη στο λαό της Αθήνας. Ακόμα και ο γνωστός ποιητής Γ. Σουρής έγραψε:
«...θα πω στην Αλεξάνδρα
εκείνο τον Ρωσόφρονα να μην τον πάρει άντρα…».
Τη μέρα της αναχώρησής της από την Αθήνα οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο όλων των κοινωνικών τάξεων για να την κατευοδώσουν με μεγάλη συγκίνηση και πρωτοφανείς εκδηλώσεις λατρείας, η δε Αλεξάνδρα ήταν πνιγμένη στα δάκρυα.
Τελικά οι γάμοι έγιναν στην Πετρούπολη στις 4 Ιουνίου 1889 με ξεχωριστή λαμπρότητα. Η άτυχη Αλεξάνδρα πέθανε δύο χρόνια αργότερα στη Μόσχα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1891, στη γέννα του δεύτερου παιδιού της.
Ο Μέγας Δουξ Παύλος είχε τραγικό τέλος, τουφεκίστηκε από τους μπολσεβίκους στις 18 Ιανουαρίου 1918 και το πτώμα του πετάχθηκε στο ποταμό Νέβα.
Ο γιός τους Μέγας Δουξ Δημήτριος σκοτώθηκε στη μάχη του Αρχάγγελσκ, τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατο του πατέρα του.
Η λεωφόρος Αλεξάνδρας στην Αθήνα και η πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά πήραν το όνομά τους προς τιμήν της πριγκίπισσας από τους Δημάρχους των δύο πόλεων.

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter