Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κισσαμίτης Ιερομόναχος ΜΙΣΑΗΛ ΜΑΖΟΚΟΠΑΚΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Φωτογραφίες του ιερομόναχου Μισαήλ Μαζοκοπάκη (βιογραφία του στο τέλος της ανάρτησης)


Cabinet photo με αφιέρωση. Φωτογράφος Κ. Χ. Κούνουπας, Ρέθυμνο.

Ρεθεμνιώτες (καθιστός ο ιερομόναχος). Η φωτογραφία δυστυχώς είναι κομμένη.

Μια άλλη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται ο Μισαήλ, αναδημοσίευσε ο Γ. Π. Εκκεκάκης. Δες ΕΔΩ

-------------------------------------------------------

Φιλόθεος Μαζοκοπάκης (1936 -1960)
Γεννήθηκε στην Ποταμίδα Κισσάμου Χανίων το 1892.
Εκάρη μοναχός στη Μονή Γουβερνέτου. Το 1909 ήλθε ως ιεροδιάκονος στην Επισκοπή Ρεθύμνου όπου ο Επίσκοπος Χρύσανθος τον βοήθησε να τελειώσει το Γυμνάσιο.
Το 1918 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου και απεφοίτησε το 1922. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ρέθυμνο, κοντά στον Επίσκοπο Ρεθύμνου Τιμόθεο Βενέρη σαν Αρχιδιάκονος.
Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Αλέξανδρου ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στις 18 Ιουλίου 1926 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και σχεδόν συγχρόνως αρχιμανδρίτης με το όνομα Φιλόθεος και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Ναού του Αγίου Ανδρέου στην πόλη South Bend της Πολιτείας της Ινδιάνας, ενώ ανέλαβε τη διεύθυνση του εκεί Ελληνικού Σχολείου.
Η Φιλοπρόοδος προσωπικότητα και τα πλούσια χαρίσματα του Φιλόθεου συνετέλεσαν στο να αναγνωριστεί και να αγαπηθεί σύντομα σε ολόκληρη την περιοχή.
Το 1936 η Επαρχιακή σύνοδος Κρήτης τον εξέλεξε Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας η δε ενθρόνιση του έγινε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα στις 27 Απριλίου 1936 μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και ενθουσιασμού των κατοίκων και των δύο επαρχιών οι οποίοι επιτέλους αποκτούσαν τον ποιμένα τους.
Ευαίσθητος οραματιστής και εμψυχωτής αλλά και δυναμικός και γνώστης των Εκκλησιαστικών πραγμάτων ο Φιλόθεος, από τα πρώτα του βήματα οργάνωσε σωστά την επισκοπική του περιφέρεια κερδίζοντας την αγάπη του λαού του με τον οποίο ερχόταν σε καθημερινή επαφή χωρίς διακρίσεις Κατ' αρχήν οργάνωσε το Επισκοπείο του (γραφεία και διαμονή) σε ενοικιασμένο κτήριο (που υπάρχει και σήμερα βόρεια του Γυμναστηρίου) και έφερε γραμματέα τον Ιωάννη Αντωνοβαρδάκη.
Παράλληλα ανακαίνισε τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τον οποίο επεξέτεινε προς την ανατολική πλευρά και τον διακόσμησε με καλαισθησία.
Φιλότεχνος όπως ήταν πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ωδείου της Ιεράπετρας και για το σκοπό αυτό έφερε από τα Χανιά το 1937 το ζεύγος μουσικών Ιωάννη και Έλλη Μανιουδάκη. Το Ωδείο λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στο Οθωμανικό τέμενος (τζαμί), ενώ ο Ιωάννης Μανιουδάκης ( 1904-1998) άριστος γνώστης και της βυζαντινής μουσικής τοποθετήθηκε πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεώργιου. (Μαθητές του υπήρξαν ο Μητροπολίτης Φιλόθεος Βουζουνεράκης, οι ιεροψάλτες Σταμ. Αρώνης, Ανδρ. Στυλιανουδάκης κ.α.)
Ακόμη ενθάρρυνε την ίδρυση εκπολιτιστικών συλλόγων όπως του Τουριστικού Συλλόγου Ιεράπετρας το 1937 και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων καθώς και της Φιλαρμονικής Ιεράπετρας το 1952.
Αλλά και το μεγάλο του όραμα για ανέγερση επισκοπικού μεγάρου τελικά χάρη στον ισχυρό του χαρακτήρα θα πραγματοποιηθεί.
Στη μεγάλη παραθαλάσσια οικοπεδική έκταση στο ανατολικό άκρο της πόλης, που αγοράστηκε, θα οικοδομήσει το Επισκοπικό μέγαρο καθώς και το παρεκκλήσι της Επισκοπής, το ναό του Οσίου Ιωάννη του Ερημίτη και στον ίδιο χώρο θα θεμελιώσει και τον Παιδικό Σταθμό της πόλης ενώ το όραμα του για την θεμελίωση και ανέγερση του νέου καθεδρικού Ναού έμελλε να πραγματοποιήσει 30 χρόνια μετά ο μαθητής του και διάδοχος του Μητροπολίτης Φιλόθεος Βουζουνεράκης.
Η τότε δημοτική σύμβουλος Έλσα Σαρειδάκη στα εγκαίνια του επισκοπικού μεγάρου τον Ιούνιο του 1953 θα πει μεταξύ άλλων για τον Φιλόθεο: «Ο Θεός, ο κατευθύνων τας τύχας μας, ευδόκησε να δώσει στον Επίσκοπο μας σαν αμοιβή, την ευτυχία να θεμελιώσει αρκετά έργα εκπολιτιστικά και κοινωνικά: Πολυιατρείον, Παιδικόν Σταθμόν, συνοικισμόν Σεισμοπλήκτων, Σχολεία, Επισκοπείον, που αποτελούν ισχυρούς πομπούς, από τους οποίους θα εκπέμπεται για πάντα η πνευματική και σωματική υγεία του τόπου. Όλα τα μεγάλα ταύτα έργα τα ενώνει μια πνευματική συγγένεια, γιατί όλα έχουν θεμελιωθεί από τον Επίσκοπο μας, ο οποίος άλλωστε τόσους μόχθους έχει καταβάλει για την ίδρυση τους.
Ο Επίσκοπος δίκαια θα μείνει στην Ιστορία του τόπου μας "Ο Φιλόθεος ο Θεμελιωτής"».
Ο Φιλόθεος πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 1960.

ΠΗΓΗ:
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Έρευνα - συγγραφή:
Γιώργος Ψαρουδάκης, Καθηγητής,
Νίκος Γ. Παναγιωτάκης, Αρχαιολόγος
μικροί και μεγάλοι, μαθητές και ειδικοί

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter