Αυτό που γράφουν (Το παραπάνω έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα Εφημερίς της 17 - 2 -1897) δεν ισχύει (1). Την ρίμα άντλησαν από κάποιο βιβλίο της παρατιθέμενης βιβλιογραφίας
αλλά δεν γνωρίζω από ποιο.
Για τον ποιητή:
Ο ποιητής Ανδρέας Σπυριδάκης φέρεται σε διανεμητήριο του 1906 της αδιανέμητης Βλαχιανής περιουσίας στην Ανώπολη ως "αποτελών την οικογένειαν των Μπατουδιανών"
Οι Μπατουδιανοί ήταν υποκλάδος της οικογένειας των Βλάχων και είναι η σημερινή οικογένεια των Σακελλάρηδων (γράφονται Σακελλαρίου)
Για τα πρόσωπα της Ρίμας:
Ο Μανουσογιαννάκης ήταν Σφακιανός αξιωματικός του στρατού. (2)
Ο Κριγιαράς ειναι ο Ανωπολίτης Κριγιαραντρουλής (Ανδρέας Ιωάννου Κριαράς), αγωνιστής σε όλες τις επαναστάσεις από το 1866 και μετά (3).
Οι αναφερομενοι Βλαχογιάννης (απόγονος Δασκαλογιάννη) και Γιώργης Πάτερος ήταν Ανωπολίτες, ενώ ο Τσοντάκης ήταν Αραδενιώτης (ή μήπως Τσόντος από τ' Ασκύφου;) κι ο Κατσανεβάκης Σφακιανός (αλλά δεν γνωρίζω αν ήταν από τους Κατσανέβηδες της Νίμπρου ή της Σαμαριάς. Μάλλον από της Νίμπρου, ως συγχωριανός του Μανουσογιαννάκη)
Για την Ρίμα:
Στίχος 2: "βάγια" διάβαζε βάλια = βάσανα (από το Ιταλικό vaglia). Στο Τραγούδι του Δασκαλογιάννη είναι βάλη (τα): ν' αναθιβάλω και να πω και τω Σφακιώ τα βάλη.
Επιλογικοί στιχοι:
Κι αν ερωτάς ποιος έβγαλε ....
Συνηθισμένος επίλογος στις ρίμες (να αυτοσυσήνεται ο ποιητης), ίσως κατά μιμηση του Κορνάρου στον Ερωτόκριτο (Βιτσεντζος είναι ο ποιητήε....)
Πρβ τον επίλογο σε ρίμα άλλου Ανωπολίτη:
Εκείνος απού τό ΄βγαλε αυτό το τραγουδάκι
είναι απού τα Μαριανά, Σήφης Κοντορινάκης.
Σημειώσεις
1. Το φύλλο της 17-2-1897 της ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ γράφει για την μάχη και την κατάληψη του Πύργου της Καντάνου, αλλά δεν έχει την ρίμα.
ΨΗΦ. ΕΦΗΜΕΡΙΣ17-2-1897 (της Βιβλιοθήκης της ΒΟΥΛΗΣ)
2. Βλέπε Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης
3. Για τον Ανδρέα Ι. Κριαρά βλέπε τις αναρτήσεις μου ΕΔΩ κι ΕΔΩ