Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Ο Ανωπολίτης βρακοφόρος βουλευτής της Κρητ. Βουλής Γεώργιος Δασκαλογιάννης, με την λυγερόκορμη κορμοστασιά και τη χαρακτηριστική μαύρη γενειάδα [1], απεικονίζεται σε μια κάρτα του Αλικιώτη και σε κάρτες σχετικές με το Κίνημα της Μαλάξας (1906), όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο [2].

Η κάρτα του Ν. Αλικιώτη (αριθ. 131) ταχυδρομημένη από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο:

Σφακιανοί επαναστάτες στη Μαλάξα. Ανώνυμου εκδότη. Στο κέντρο ο Γ. Δασκαλογιάννης. Ταχυδρομημένη στη Γαλλία [3]:

Διακρίνεται το όνομα του φωτογράφου Γεωργίου Ν. Διαμαντόπουλου:Άλλη κάρτα κι αυτή ανώνυμου εκδότη, πάλι με Σφακιανούς στη Μαλάξα και τον Γ. Δασκαλογιάννη στο κέντρο:Οι Αρχηγοί του Κινήματος της Μαλάξας. Έκδοση N. Douras, αριθ. 2:Η ίδια κάρτα σε ανώνυμη έκδοση. Ταχυδρομημένη στη Γαλλία:Από φωτογραφία του Γεωργίου Ν.Διαμαντόπουλου [4]:Η πίσω πλευρά:Η Συνάθροιση στη Μαλάξα. Έκδοση N. Douras, αριθ. 3:Κάπου στο κέντρο διακρίνεται ο Γ. Δασκαλογιάννης:Η ίδια κάρτα σε ανώνυμη έκδοση. Ταχυδρομημένη στη Γαλλία:

Τέλος, ο Όρκος της Μαλάξας, με τον Γ.Δασκαλογιάννη ασκεπή να διαβάζει τον όρκο (θεατρική, είν' αλήθεια, σκηνή!). Έκδοση N. Douras, αριθ. 121:
ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Ο Γεώργιος Δασκαλογιάννης μεταξύ των Κρητών Πληρεξουσίων (1898)

Σημειώσεις:

1. Δες μια φωτογραφία του σε παλιότερη ανάρτηση εδώ.

2. Διαθέσιμη στο διαδίκτυο είναι η πολύ ενδιαφέρουσα σχετική εργασία:
ΙΩΑΝΝΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ, Το Πρωτόκολλο του Κινήματος της Μαλάξας (1906). Ελληνικά τ. 51,τχ. 1, Θεσσαλονίκη 2001, σσ. 141-152

3. Οι κάρτες που είναι ταχυδρομημένες στη Γαλλία, προέρχονται από το ίδιο αρχείο που προέρχεται και το Λεύκωμα που παρουσίασα εδώ. O Γάλλος στα Χανιά που έχε το λεύκωμα, είχε στείλει τις κάρτες αυτές στη Γαλλία (κι άλλες ακόμα, που τις έχω στη συλλογή μου).

4. Ο φωτογράφος Γεώργιος Ν. Διαμαντόπουλος φαίνεται πως ήταν ο φωτογράφος της Μαλάξας, όπως ο φωτογράφος Στέφ. Φιωτάκης ήταν ο φωτογράφος του Θερίσσου.

Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter