Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ


Διάβασα την παρακάτω ανάρτηση σε χανιώτικο ιστολόγιο

40 άγνωστες φωτογραφικές πλάκες με τα παλιά Χανιά !!
23 - 12 - 2010

Χανιώτης επιχειρηματίας αγόρασε πριν από λίγο καιρό ένα παλιό σπίτι στην παλιά πόλη των Χανίων. Καθώς ξεκίνησε να το επισκευάζει, βρήκε σε κάποιο σημείο κάποια αντικείμενα που του κίνησαν την περιέργεια. Ήταν παλιές φωτογραφικές πλάκες !!

Ήταν 40 τον αριθμό και τις πήγε σε φωτογράφο της πόλης μας ο οποίος και κατόρθωσε να τις εκτυπώσει και αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι φωτογραφίες ψηφιακά σε άριστη κατάσταση και απεικονίζουν το λιμάνι αρκετές περιοχές τη πόλης, φυσιογνωμίες και περιστατικά όπως μία εκδήλωση, μάλλον στο χώρο του Α’ Γυμνάσιου, όπως προσδιόρισε γνωστός Χανιώτης συλλέκτης.

Ο φωτογράφος είναι άγνωστος όπως και η ιστορία του σπιτιού… Η χρονολόγηση των φωτογραφιών είναι πιθανόν στη δεκαετία του 1910-’20.

Η πιο συγκλονιστική φωτογραφία είναι μία μακρόστενη λήψη του παλιού λιμανιού, παρμένη απο την περιοχή του Φιρκά που απεικονίζει την ανατολική όψη του λιμανιού, απο την πλατεία του Συντριβανίου έως τον προβλήτα στην ακτή Τομπάζη !! Σε αυτήν τη φωτογραφία φαίνεται το κτίριο που υπήρχε πίσω ακριβώς από το τζαμί Κιουτσούκ Χασάν, ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο.

Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου να εκτεθούν και δημοσιευθούν μετά από την έγκριση του ιδιοκτήτη τους.

ΠΗΓΗ

Μακάρι να τις βλέπαμε δημοσιευμένες κάποια στιγμή. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε αν είναι ήδη γνωστές (τυπωμένες από τον φωτογράφο) ή άγνωστες.
Αν οι πλάκες προέρχονται από το αρχείο του διακεκριμένου φωτογράφου Περικλή Διαμαντόπουλου πιθανόν να υπάρχουν ήδη εκτυπώσεις τους, όπως συμβαίνει με τις πλάκες του φωτογράφου που απέκτησε ο "Χρυσόστομος" και μια επιλογή τους εξέδωσε σε καλαίσθητο Λεύκωμα. Παράδειγμα αυτή ΕΔΩ της συλλογής μου που εικονίζει επώνυμους Χανιώτες.

Δεν αποκλείεται πάντως να πρόκειται και για ερασιτεχνικές λήψεις και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει μάλλον να είναι άγνωστες. Κάποιες τέτοιες λήψεις σε πλάκες έχω κι εγώ στη συλλογή μου, όπως αυτήν με τους δυο νεαρούς οπλοφόρους Κρητικούς


Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter