Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ : ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα ωραίο βιβλίο από τη yafkarecords με τις αποφωνήσεις της συζήτησης για την Παράδοση που έγινε στα Ανώγεια το 1979, στα πλαίσια των γιορτών των Ανωγείων, με οργανωτή τον Μάνο Χατζιδάκι. Το βιβλίο περιέχει επίσης, σε θεματικές ενότητες, δεκάδες μαυρόασπρες φωτογραφίες.


Είναι διαθέσιμο από εδώ. Ο πρόλογος του εκδότη εδώ.

Από τις φωτογραφίες μια μ' αρέσει ιδιαίτερα! Είναι εκείνη με οργανοπαίκτες σε πρόχειρο πάλκο (μαζί με μια παρέα Ανωγειανών) και με "μπερντέ" ανωγειανά υφαντά.


Δυστυχώς δεν υπάρχουν λεζάντες στις φωτογραφίες. Τα πρόσωπα πάντως είναι λίγο-πολύ γνωστά, όπως ο πανταχού παρών Κρητικός πολιτικός. Μαντέψτε τον πριν πατήσετε εδώ.

Γενικά το βιβλίο είναι προσεγμένο, υπάρχει όμως και κάτι που αν το έβλεπε ο λεπτολόγος Μάνος, σίγουρα θα έβαζε τις φωνές! Μιλώ για το όνομα μιας συνέδρου, που σε ένα σημείο αναγράφεται Κυριακή Νέστορος και σε άλλο Κα Κυριακίδου. Φυσικά πρόκειται για την διακεκριμένη λαογράφο αείμνηστη Άλκη Κυριακίδου - Νέστορος, της οποίας υπάρχει και φωτογραφία στο βιβλίο. [αυτή εδώ].

Δεν ξέρω, δεν είχαν κάνει καμιά εκδρομή οι σύνεδροι στην Νίδα; Γιατί φωτογαφίες τους στα ανωγειανά μητάτα δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Βάζω εγώ εδώ μία για τους αναγνώστες μου!

[Ταχ.κάρτα από φωτογραφία της γερμανίδας Karina Raeck]

Θέλω, τελειώνοντας, να βάλω μια ακόμα φωτογραφία από το βιβλίο: Εκείνη με τη μικρή ανωγειανοπούλα, που με τα όμορφα μάτια της είναι σαν να ατενίζει το μέλλον γεμάτη ελπίδα! Αχ, κορίτσι μου, και νά 'ξερες τι μας περίμενε 30 χρόνια αργότερα!


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Δες την βιβλιοκρισία του Γιάννη Πετρίδη στο ΔΙΦΩΝΟ εδώ, και κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο στο ιστολόγιο ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ εδώ.

Κι επειδή δεν νοείται ανάρτηση για τον Χατζιδάκι χωρίς κάτι από τη θεσπέσια μουσική του, βάζω κι εδώ ένα δικό μου video που είχα αναρτήσει παλιότερα.
Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter