Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Πολλές φορές βλέπομε ωραίες ταχ. κάρτες με ευσταλείς άντρες κι ευειδείς γυναίκες ντυμένους/-ες με τοπικές ενδυμασίες, όπου όμως οι λεζάντες τους δεν είναι και τόσο ακριβείς!

"Χωρικοί Κρήτης" λέει ο εκδότης ότι εικονίζονται σε αυτήν την κάρτα

Κάρτα του Αλικιώτη (δεκαετίας 1930). Η πίσω όψη εδώ.

Τα ίδια πρόσωπα σε άλλη κάρτα του ίδιου εκδότη:


Ο τίτλος θα ήταν ακριβής αν έλεγε απλά: ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ, γιατί οι εικονιζόμενοι δεν είναι χωρικοί. Ο άντρας είναι ο καθηγητής Γυμναστικής Κώστας Γραμματικάκης (1907-1981), με καταγωγή από τη Φουρνή Λασηθίου [1], εγκατεστημένος στο Ηράκλειο.

Ο καθηγητής Κ. Γραμματικάκης μαζί με δυο άλλους καθηγητές (μεσαία σειρά πρώτος αριστερά) και με μαθητές τους

Φωτογραφία του Κ. Γραμματικάκη από το βιβλίο: Νίκος Βασιλάτος, Το Κρητικό Μαχαίρι, Αθήνα, Κλασσικές Εκδόσεις 1993.

Στο οικογενειακό αρχείο του συνώνυμου εγγονού του βρίσκονται αρκετές φωτογραφίες του, όπου είναι ντυμένος με την παραδοσιακή Κρητική φορεσιά.
Καθηγητής φιλόλογος, Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο της Νεάπολης στο Λασήθι, ήταν και ο πατέρας του Κώστα, Νικόλαος Γραμματικάκης [2]. Εδώ ο καθιστός πρώτος αριστερά σε μια όμορφη αναμνηστική φωτογραφία του Γυμνασίου

Ωραία τοποθέτηση των μαθητών, με τους βρακοφόρους μαθητές σε πρώτο πλάνο!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Τον Κώστα Γρμματικάκη τον βρίσκουμε στον κατάλογο των Φουρνιωτών που πολέμησαν στην Αλβανία το '40. Δες εδώ (ΕΠΑΝΩ ΧΩΡΙΟ. #7).

2. Ο Νικ. Γραμματικάκης φέρεται να είχε συμβουλεύσει τη συγχωριανή του ποιήτρια Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, που του ζήτησε τη γνώμη του για την απόφασή της να παραιτηθεί από δασκάλα και να πάει να σπουδάσει στην Αθήνα:
-“Είναι θαυμάσια η σκέψη σου Σοφία, της λέει ο Γραμματικάκης. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά τούτος ο έρμος τόπος και μπράβο σου που σκέφτεσαι τόσο εθνικά με τόση διορατικότητα. Αν το έχεις πράγματι αποφασίσει, μη διστάζεις, τράβα μπροστά και ο Θεός βοηθός. Το ότι θα συναντήσεις δυσκολίες, αξεπέραστες ίσως, αυτό είναι δεδομένο, αλλά επειδή σε ξέρω είμαι βέβαιος ότι με την εργατικότητα σου, την επιμονή κι υπομονή θα τα καταφέρεις.... Άλλωστε όλη μας η ζωή δεν είναι γεμάτη δυσκολίες κι αντιξοότητες ; ....”. ΠΗΓΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Για πολλοστή φορά εκφράζω τις θερμές ευχαριστιες μου τόσο στον Κώστα Γραμματικάκη, για τις φωτογραφίες από το αρχείο του, όσο και στον φίλο Γιάννη Τζανή που μου τις έστειλε μαζι με πληροφοριακό υλικό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ (15 Αυγ. 2010)
Μια σειρά φωτογραφίες με τον Κ. Γραμματικάκη και μαθητές του (εκδρομικές) μου έστειλε από το αρχείο του ο Γιάννης, τις οποίες κι ευχαρίστως προσθέτω.
Mail Antreas P. Hatzipolakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Free Hit Counter